Borstvorming bij de man (gynaecomastie)

Borstvorming (gynaecomastie) tijdens pubertijd

Bij de geboorte hebben zowel jongens als meisjes kleine klierschijfjes achter de tepel. Doorgaans verdwijnen deze klierschijven bij jongens in de kindertijd. Bij meisjes ontstaat in de pubertijd onder invloed van hormonen borstvorming. Ook bij jongens komt het regelmatig voor dat in de pubertijd de borstklieren opzwellen. Meestal is dat aan beide zijden, maar het kan ook aan één zijde ontstaan. Deze in de pubertijd ontstane vergroting is meestal van korte duur, maar kan ook een paar jaar langer blijven bestaan.

Borstvorming (gynaecomastie) op middelbare leeftijd

Vanaf middelbare leeftijd kan de borstklier van de man weer op gaan zwellen. Ook dat kan als ‘normaal’ worden beschouwd. Maar op oudere leeftijd kunnen ook andere factoren een rol spelen bij het ontstaan van borstvorming bij de man.

Mogelijke factoren:

  • een bijwerking van bepaalde medicijnen
  • reactie op stofwisselingsveranderingen bij een nier- of leverziekte
  • een verandering in de productie van hormonen (te geringe productie door de zaadbal of door stress)
  • het slikken van hormonen bij hormoonproducerende gezwellen aan de zaadballen of luchtwegen
  • borstkanker

Meestal echter wordt voor borstvorming (gynaecomastie) bij de man geen oorzaak gevonden.

Diagnose en onderzoek

Bij borstvorming (gynaecomastie) bij de man in de pubertijd zal de arts meestal volstaan met lichamelijk onderzoek. Soms wordt aanvullend onderzoek gedaan. Dat kan een bloedafname zijn om bepaalde stoffen in het bloed te onderzoeken. Er kan een mammografie en/of echografie van de borstklier worden gedaan. Een echografie van de zaadballen of van de lever. Soms wordt er weefsel verkregen middels een weefselbioptie om het weefsel verder te laten onderzoeken.

Behandelingsmogelijkheden

Meestal wordt er enkele maanden gewacht met behandelen, omdat het vanzelf kan verdwijnen. Als de gynaecomastie het gevolg is van medicijngebruik, wordt er gekeken of u kunt stoppen met het medicijn of een ander medicijn kunt gebruiken. Wanneer de oorzaak niet duidelijk is, kan afhankelijk van de omstandigheden en de klachten besloten worden tot operatie. Daarbij zal de chirurg het klierweefsel onder de tepel verwijderen. Meestal kan deze operatie in dagbehandeling plaatsvinden.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?

Borstcentrum Máxima
(040) 888 61 50

Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag
08.30 uur tot 17.00 uur

Routebeschrijving

Borstinformatiecentrum