Mastopathie

Mastopathie is een verzamelnaam voor goedaardige aandoeningen in het klierweefsel van de borsten. Het woord mastopathie is een Grieks woord: mastos = borst en pathie = ziekte of aandoening. Mastopathie komt bij 1 op de 10 vrouwen voor in één of beide borsten. Het kan spontaan ontstaan en verdwijnen. De klachten kunnen al vroeg in de puberteit ontstaan en tot op hoge leeftijd voortduren.

Klachten kunnen zich op allerlei manieren uiten, o.a.:

  • pijnlijke en gespannen borsten
  • de borsten kunnen stug, onregelmatig en knobbelig aanvoelen
  • ontstaan van cysten en fibroadenomen (goedaardige bindweefselknobbeltjes)
  • er kan helder/wit vocht uit de tepel(s) komen
  • overgevoelige borsten; aanraking is niet te verdragen

Het ontstaan van mastopathie is nog onduidelijk. Het is wel bekend dat het veel te maken heeft met hormonen. Het klierweefsel in de borsten is extra gevoelig voor hormonale veranderingen. Daardoor voelen borsten voor de menstruatie vaak gespannen aan. Tijdens de overgang kan mastopathie verergeren, weggaan of zelfs voor het eerst beginnen. Na de overgang verdwijnen de klachten meestal weer.

De meeste vrouwen zijn gerustgesteld als na onderzoek (mammografie en/of echografie) blijkt dat er geen afwijkingen in de borst zijn. Behandeling van de pijnklachten vinden veel vrouwen dan niet nodig. Sommige vrouwen ervaren echter dusdanig hevige pijnklachten dat zij verder behandeld willen worden. De huisarts kan vrouwen verwijzen naar de mastopathiepolikliniek, een gespecialiseerde poli van het Borstcentrum. Hier wordt gekeken of er iets aan de klachten en mogelijk gevonden afwijkingen gedaan kan worden, uitgaande van ieders persoonlijke situatie en wensen.

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?

Borstcentrum Máxima
(040) 888 61 50

Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag
08.30 uur tot 17.00 uur

Routebeschrijving

Borstinformatiecentrum