Patiëntervaring borstkanker

‘Persoonlijke begeleiding MMC sleepte me door moeilijke periode’

Rian Swaanen (53), Middelbeers

“Ik wilde iets doen met de periode die ik meegemaakt heb”, zegt Rian Swaanen. Ze pakt een boek met roze kaft van de tafel. Even kijkt ze er bedachtzaam naar en slaat het open. Het boekwerk is gevuld met foto’s en herinneringen uit de periode dat Rian borstkanker had. Het boek heeft haar geholpen om de voor haar moeilijke periode af te sluiten.

“Hoe het begon? Ik voelde een knobbeltje boven mijn borst. Na een afspraak bij de huisarts werd ik doorverwezen naar Borstcentrum Máxima van Máxima Medisch Centrum. Ergens in mijn achterhoofd wist ik dat het niet goed kon zijn, maar daar ging ik niet van uit. De klap kwam hard aan toen ik de diagnose borstkanker kreeg. Er speelde van alles door mijn hoofd, maar mijn gevoel was volledig uitgeschakeld. Pas toen ik Borstcentrum Máxima uit liep kwamen de emoties los. Emoties die mij aan het denken zette over de periode die ik tegemoet zou gaan.”

“Ik wilde het liefst zo snel mogelijk zekerheid hebben en weten welke behandeling mogelijk was. Bij Borstcentrum Máxima werd ik stap voor stap begeleid door deze moeilijke tijd.

Omdat de tumor in mijn borst behoorlijk groot was, moest ik eerst zes chemokuren ondergaan om ervoor te zorgen dat de tumor zou slinken. Met een duidelijk einddoel om te genezen heb ik doorgezet en stapje voor stapje kwam ik verder in de strijd tegen de borstkanker. Drie weken na de laatste chemokuur kreeg ik een borstbesparende operatie. En na deze operatie nog eens 28 bestralingen, puur voor de zekerheid.”

“Na in totaal 35 bezoeken aan Borstcentrum Máxima was ik klaar met de behandelingen en werd ik schoon verklaard. Toch blijft het altijd een rol spelen in mijn leven. Gelukkig heeft mijn naaste omgeving, maar ook de persoonlijke begeleiding in dit ziekenhuis me door de periode gesleept. De ziekte kun je niet wegdenken, die er is. Maar door de sociale contacten ben ik niet op een eilandje komen zitten, waar ik wel bang voor was.”

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?

Borstcentrum Máxima
(040) 888 61 50

Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag
08.30 uur tot 17.00 uur

Routebeschrijving

Borstinformatiecentrum