Patiëntervaring borstkanker en gezin

‘Borstkanker treft je hele gezin’

Nog geen maand nadat Anouck van Tilburg (41) een knobbel in haar borst voelt, start haar eerste chemokuur. Het is het begin van een zware tijd, waarin het hechte gezin dat bestaat uit Anouck, haar man en twee jonge kinderen in de greep van de ziekte gehouden wordt.

Omdat mijn moeder twee keer borstkanker heeft gehad, onderzocht ik mezelf maandelijks. Daarbij viel me plotseling een duidelijk knobbeltje op. De huisarts stuurde me door en de volgende ochtend had ik al een afspraak bij Borstcentrum Máxima. Twee dagen later kwam ik terug voor de uitslag. Waar ik al bang voor was, werd werkelijkheid: ik had borstkanker. De chirurg nam gelukkig alle tijd en samen bepaalden we de behandeling. Ik zou starten met chemotherapie, gevolgd door een borstsparende operatie en vervolgens bestraling en hormonale therapie. Met vertrouwen verliet ik het ziekenhuis. Ik zou een zwaar traject ingaan, maar wel samen met een kundig en betrokken team. Het zou goed komen.”

Gitzwart
“Niet veel later startte de chemotherapie voor vijf maanden lang. Het was een hel. Na de eerste chemokuur sprintte ik thuis naar de wc en de maanden daarna waren niet anders. Ik had alle mogelijke bijwerkingen: mijn nagels lieten los, mijn haar viel ondanks hoofdhuidkoeling uit en ik was maandenlang doodziek. Het waren in mijn geval vooral veel gitzwarte weken. In die periode had ik naast de steun van mijn familie en vrienden, ook veel aan de casemanager in het Máxima, bij wie ik altijd terecht kon. Om aan te sterken voor de operatie en toch ook het ‘normale leven’ voor de kinderen door te laten gaan, zijn we daarna eerst twee weken in eigen land weg geweest. De operatie ging goed en mijn herstel was redelijk. Daarna volgden bestralingen, waarvan ik heel erg moe werd, maar die verder gelukkig bijna geen bijwerkingen gaven.”

Conditie
“Je lichaam krijgt een hele klap van alle behandelingen. Gedurende het proces volgde ik daarom een oncologisch revalidatietraject in MMC. Onder begeleiding van een fysiotherapeut en diëtist werkte ik aan mijn conditie om zo relatief sterk door de behandelingen te gaan. Dankzij de trainingen bleef ik op kracht. Nu heb ik regelmatig controleafspraken bij mijn verpleegkundig specialist ookwel mijn casemanager genoemd en de artsen in het ziekenhuis. Daarnaast onderga ik minimaal vijf jaar een hormoontherapie om de kans op terugkomst van de tumor te verkleinen.”

Steun en toeverlaat
“Van tevoren dacht ik: samen komen we er wel doorheen, ik heb verder niemand nodig. Maar met twee jonge kinderen moet je af en toe op je omgeving terugvallen. Mijn jongste dochter zat destijds bijvoorbeeld op zwemles en mij werd afgeraden om bij het zwembad te komen. Mijn man Rob kon niet nog meer vrij krijgen van zijn werk. In die gevallen waren er telkens mensen die aanboden om ons te helpen. Gelukkig was mijn man Rob wel een hele grote steun: het is ongelofelijk fijn dat ik altijd op hem kan bouwen. Ik heb veel bewondering voor hoe hij met de situatie om is gegaan.”

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken?

Borstcentrum Máxima
(040) 888 61 50

Openingstijden
Maandag tot en met vrijdag
08.30 uur tot 17.00 uur

Routebeschrijving

Borstinformatiecentrum